1. Hemzemin (2015)

Açık Radyo'da İlk Program

28 Nisan 2015'de yayımlanan bu ilk Hemzemin'de sosyal fayda reklamları ve genel olarak sosyal iletişim üzerine konuştuk. Bu alandaki bir kaç örneği ele alarak dinleyicilerimizle paylaştık.

Konuşmacılar

Berrin Sönmez

Başkent Kadın Platformu

Christophe Koninckx

Spring Time, Brüksel

Damla Özlüer

Proje Direktörü, İletişimci, MYRA

Doç. Dr. Seçil Deren

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi

Emel Kurma

Helsinki Yurttaşlar Derneği

Engin Ertekin

Bisikletli Ulaşım Platformu

Kerem Çiftçioğlu

Asker Hakları, Aktivist, STK Yöneticisi

Mehmet Ali Çalışkan

Yaşama Dair Vakıf Başkanı

Rauf Kösemen

Hemzemin Konferans Sözcüsü, MYRA Ajans Başkanı, Tasarımcı

Rosa Rausch

Tipping Points

Sait Fehmi Ağduk

İletişim Danışmanı

Serdar Paktin

Sosyal İletişim Stratejisti Eğitmen

Simonetta Lombardo

Silverback Communications, Roma

Şule Yücebıyık

Borusan Holding Kurumsal İletişim Direktörü, Bilim Virüsü Kurucusu

Thomas Kolster

The Goodvertising Agency, Sürdürülebilir İletişim Uzmanı, Yazar

Uygar Özesmi

change.org

Program

2015
09:40 - 10:00
Mehmet Ali Çalışkan

Sivil Toplumun Algısı

‘Bilgi’ ile ‘toplum’ arasında köprü olma vizyonu ile 2004 yılında kurulan Yaşama Dair Vakıf (YADA), toplumsal yaşamın farklı alanlarına ilişkin bilgi üretmeyi ve bunları uygulamaya dönüştürmeyi amaçlıyor. YADA, Ankara’da akademisyenlerden ve araştırmacılardan oluşan bir ekiple kuruldu. Bugün İstanbul ve Ankara’da siyaset bilimi, sosyoloji, iletişim, istatistik, çevre ve kültür alanında uzmanlardan oluşan kadrosuyla çalışmalarını yürütüyor. Bugüne…
10:00 - 10:20
Doç. Dr. Seçil Deren

Sivil Toplumun Halkla İlişkiler Deneyimi

STK’lar halkla ilişkiler konusunda etkin değiller ve öncelikleri arasında PR çalışmaları yer almıyor. Bu durumun nedeni finansal sınırlılıklardan çok STK’ların halkla ilişkileri, bunun altında düşündükleri her türlü iletişim ve pazarlama etkinliğini iş dünyasıyla ne manipülasyonla ilişkilendirmeleri ve önyargılı davranmaları. Oysa STK’ların büyük bir kısmı örgütsel amaçları arasında farkındalık yaratma ve bilinçlendirmeyi anıyor. Bu da insanlarda…
10:20 - 10:40
Rauf Kösemen

Faydalı İşlere Faydalı İletişim

Sosyal fayda iletişimi üzerine uzmanlaşan bir iletişim tasarımı ajansı olan Myra, 2001’den beri sivil toplum örgütlerine, sosyal fayda üreten kurumsal projelere, şirket ve markaların sürdürülebilirlik projelerine ve eğitim ve kültür sektörlerine yönelik iletişim, tasarım ve reklam hizmeti vermektedir.
11:00 - 11:12
Şule Yücebıyık

İletişimcinin Dilemması: İyilik Yap Denize At-ma?

İletişimciler toplumsal ihtiyaçlarla kurum hedeflerinin dengede olduğu sosyal projeler üretmek için özveriyle çalışıyor. Her geçen gün iç ve dış paydaşları içine alan daha faydalı kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarına imza atılıyor. Peki toplumsal fayda adına yapılmış tüm bu projeler iletişime taşınmalı mı? “İyilik yap denize at” kültürünün hakim olduğu bu topraklarda yapılan duyarlı, “iyi”, faydalı işlerin…
11:12 - 11:24
Thomas Kolster

Sivil Toplum Kurumları ve Markalar Arasındaki İşbirliğinde Yeni Bir Gelecek

11:24 - 11:36
Mustafa Özgür Berke

İklim Değişikliğini Anlat(ama)mak

11:36 - 11:48
Simonetta Lombardo

Küçük Çiftçiliğin Hakları için Küresel Ölçekte Bir Kampanya Öyküsü

SilverBack çevre, bilim, yeşil enerji, sürdürülebilir tarım ve sosyal gelişim alanlarında uzmanlaşmış İtalyan medya ve iletişim ajansıdır. 2009’da kurulan SilverBack; beş yıl içerisinde Greenpeace, Oxfam, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler Eğitim ve Bilim Kültür Örgütü (UNESCO), üniversiteler ve organik tarım dernekleri ile çalışarak yenilebilir enerji için iletişim stratejileri ve projeler geliştirmiştir. “Riparte il futuro’”…
11:48 - 12:00
Ümit Manay

“Ötekinin de Ötekisi” Nasıl İletişim Kurabilir?

Hebûn LGBT’nin çalışma yöntemi ve diğer kurumlarla ortaklaşma yöntemi. Hebûn, varoluş anlamına gelen Kürtçe bir kelimedir. Mart 2011’de bir grup LGBT ile belirli bölgelerdeki Kürt, Arap, Zaza, Balkan gibi çeşitli etnik kökenlerin karşılaştıkları insan hakları ihlalleri, nefret suçu, homofobi/transfobiye karşı birbirlerine destek olmaları amacı ile kurulmuştur. Grubun misyonu avukatlar, sivil toplum ve kamu çalışanları, insan…
12:00 - 12:12
Damla Özlüer

Bana Bağışçını Söyle Sana Kim Olduğunu Söyleyeyim

Sosyal fayda iletişimi üzerine uzmanlaşan bir iletişim tasarımı ajansı olan Myra, 2001’den beri sivil toplum örgütlerine, sosyal fayda üreten kurumsal projelere, şirket ve markaların sürdürülebilirlik projelerine ve eğitim ve kültür sektörlerine yönelik iletişim, tasarım ve reklam hizmeti vermektedir.
12:12 - 12:24
Emel Kurma

Bir Kavramı İletişim Yoluyla Yerleştirmek: HAREKETE GEÇ / CLAIM Projesi

12:24 - 12:40
Christophe Koninckx

Brüksel’in Her An Değişen Atmosferinde Bir İletişimcinin Öyküsü

Politik açıdan Avrupa’nın başkenti Brüksel’den iletişim ve sürdürülebilirlik hakkında kısa bir hikâye. Revolve Media, sürdürülebilirlik kültürü üzerine kurulmuş bir stratejik iletişim ajansıdır. Müşterileri için yenilikçi ve iz bırakan kampanyalar yaratıp uygulamaya koyan ajans, daha sürdürülebilir bir geleceğe köprü kurmayı hedefliyor. Avrupa’nın kalbinde kurulan Revolve Media, müşterilerine iklim ve enerji politikalarından büyüme ve ticarete, eğitimden ulaşıma,…
14:00 - 14:12
Engin Ertekin

Bisikletli İletişim veya Bisikletli Hakları için Farklı İletişim Yöntemleri

Bisikletli ulaşımda karşılaşılan sorunları dile getirmek ve çözüm üretmek için kullandığımız farklı iletişim yöntemleri. Bisikletli Ulaşım Platformu (BUP) Ulaşımını bisikletle gerçekleştirenlerin ve bisikletli ulaşıma destek verenlerin buluşma noktası olan Bisikletli Ulaşım Platformu (BUP), toplumda bisikletli ulaşım konusunda farkındalık yaratmak ve bisikletlilerin trafikteki haklarını göstermek/savunmak amacıyla 2012 yılından bu yana İstanbul’da çeşitli bisikletli etkinlikler ve eylemler…
14:12 - 14:24
Steve Connor

Sürdürülebilirlik ve Sivil Toplum İletişiminde Birleşik Krallık’tan İyi Örnekler

14:24 - 14:36
Kerem Çiftçioğlu

Bir Hak Mücadelesinin Zorunlu Askerler ile İletişimi

Zorunlu askerliğini yapan genç erkeklerin Asker Hakları’nı hak arayacakları bir mecra olarak görmeleri için nelere dikkat ettik, nasıl bir iletişim yaklaşımı sergiledik? Kamu kurumları ve medya ile kurduğumuz ilişkiler zorunlu askerlerle olan ilişkimizi nasıl etkiledi? 2011 Nisan ayında kurulan Asker Hakları, zorunlu askerlik sırasında maruz kalınan dayak, kötü muamele ve işkence içeren ihlalleri izleyen sivil…
14:36 - 14:48
Berrin Sönmez

Derdini Ötekine Anlatmak

Kadına yönelik ayrımcılık örneği olarak baş örtüsü yasakları ve Başkent Kadın Platformu’nun mücadele pratikleri ile kadın hareketi ve diğer sivil toplum çalışma alanlarında gerçekleştirdiği diyalog ve işbirliklerine dair iyi örnekler. 1995 yılından günümüze kadının toplumsal katılımını desteklemek için çalışmaktadır. Kadın katılımı önündeki geleneksel, toplumsal, siyasal ve hukuki engellerle, ayrımcılıkla mücadele etmektedir. Kadını güçlendirmek amacına dönük…
14:48 - 15:00
Sait Fehmi Ağduk

Bir Tutkal Olarak İletişim: Denge ve Denetleme Ağı

2012 yılında 33 sivil toplum örgütünün bir aradalığından doğan Denge ve Denetleme Ağı iki yılda sayısını nasıl 221 örgüte çıkardı? Birbirinden son derece farklı siyasi görüş ve yaşam deneyiminden gelen ve başka ortamlarda aynı masaya oturdukları pek sık görülmeyen bu örgütler nasıl iletişiyorlar? Onları bir arada tutan bu tutkal mı var? Denge ve Denetleme Ağı,…
15:00 - 15:12
Uygar Özesmi

Kritik Çoğunluğun Sosyal İletişimdeki “Kritik” Rolü: Change.org Deneyimi

Change.org’da hergün kritik yoğunluğun ne olduğu ve ne zaman kritik yoğunluğa ulaşıldığı konusunda bir deneyim. Change.org üzerinde bir taleple kampanya başlatan insanlar bu kampanyaları destekleyen insanlarla buluşup başarıya koşuyorlar. Başarıya ulaşılan imza sayısı – yani kritik yoğunluk – bağlama göre değişiklik gösteriyor. Konuşmada kritik yoğunluğu şekillendiren bağlamın özellikleri örneklerle açıklanıyor. Change.org, nerede olursa olsun herkese…
15:12 - 15:24
Rosa Rausch

Çevrimiçi Toplulukların İlgisini Çekmek: Sivil Toplum İletişiminde Viral Kampanyalar

Lima (2014) ve Paris’teki (2015) kiritik iklim müzakerelerinin ışığında, Alman Çevre Bakanlığı 18-35 yaş arasındaki karar vericilere seslenen bir kampanya başlattı. Amaç; söz konusu hedef kitleyi günlük yaşamda iklim koruma ve uygulamalarının önemi hakkında bilgilendirmekti. Kam;anyalar başlıkları arasında sürdürülebilir konut, turizm ve ulaşım da bulunuyordu. Kampanyanın karşılaştığı en büyük zorluk ise belirlenen bu hedef kitleye…
15:24 - 15:40
İnanç Mısırlıoğlu

Hikâye Anlatıcılığı ve Yeni Nesil İletişim Teknikleri

Hikayeler ve onlardan etkilenerek davranış değiştirmek insanlık kadar eski. Peki etki yaratan hikaye anlatıcılığını nasıl geliştirebilir? İletişimin bu vaz geçilmez aracını sosyal fayda iletişiminde kullanabilir miyiz? Bu sorulara cevap arayan Mısırlıoğlu, konuşmasında hikaye kurgulama, anlatım teknikleri ve hikaye anlatıcığını örnekleriyle ele alacak.
16:20 - 17:30
Serdar Paktin

Sunum ve Tartışmaların Özeti

Panel düzeninde toplanacak kapanış oturumunda, moderatörün günü özetleyen konuşmasının ardından, DNS Network’ten gelen beş uzman günün öne çıkan temalarını ve üzerinde durmak istedikleri noktaları tartışacaklar. Bu tartışmaya twitter üzerinden gelen sorular dahil edilecek. Oturum, moderatörün her bir uzmanın görüş ve önerilerini özetleyen bir değerlendirme içeren kapanış konuşmasıyla sonlanacak.

Çalışma Grubu

Damla Özlüer

Proje Direktörü, İletişimci, MYRA

Hazal Alkan

Endüstri Mühendisi, Aktivist

Kerem Çiftçioğlu

Asker Hakları, Aktivist, STK Yöneticisi

Mehmet Ali Çalışkan

Yaşama Dair Vakıf Başkanı

Rana Birden Çorbacıoğlu

Sivil Toplum Kapasite Geliştirme Uzmanı, Eğitmen

Rauf Kösemen

Hemzemin Konferans Sözcüsü, MYRA Ajans Başkanı, Tasarımcı

Serdar Paktin

Sosyal İletişim Stratejisti Eğitmen

Konum